Iedere vrijdag begint er om 20:00 uur de wekelijkse oefenavond van de brandweer.

Om 19:00 uur wordt door een aantal mensen een oefening uitgezet voor de rest van de ploeg, dit gebeurd op wisselende locaties en er worden verschillende scenario's geoefend en/of op onderdelen bijgeschoolt. Dit vind plaats in en rondom Kockengen.

De locatie's waar bijvoorbeeld geoefend worden zijn o.a.: basisscholen, bedrijfspanden, zwembad De Koet en leegstaande woningen. Zelfs woningen die verbouwd worden en bijvoorbeeld een rietenkap hebben die vervangen moet worden, zijn voor de brandweer unieke kansen om te kunnen oefenen en zo ook de kennis op peil te houden.

Deze locaties worden beschikbaar gesteld door de eigenaren, heeft u een pand voor ons tot beschikking waar er geoefend kan worden of staat u op het punt uw rietendak te vervangen stellen wij het zeer op prijs hier te mogen oefenen. Hiervoor kunt u contact op nemen via : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wij oefenen voor inzetten op verschillende onderdelen:

  • diverse soorten branden bijvoorbeeld woningbrand, keukenbrand en het blussen van een auto;
  • technisch hulpverlening bijvoorbeeld het bevrijden van slachtoffers uit hun auto's, beknellingen onder landbouwvoertuigen, het stabiliseren van een omgewaaide boom.
  • gevaarlijke stoffen voor bijvoorbeeld lekkende tankwagens, giftige dampen die vrijkomen bij productie van materialen dan lopen de brandweerlieden in gele pakken. Zij oefenen hier voor het verkennen van een gevaarlijke stof, ook kan het voorkomen dat de melding een woningbrand is waar later blijkt dat er een xtc lab zich in het pand bevindt, hier worden de brandweerlieden opgeoefend voor eventuele gevaren van dien.

De oefenavonden worden niet altijd geregeld door leden van het eigen korps, maar er komen ook instructeurs van andere korpsen bijscholing geven over bijvoorbeeld xtc laboratoriums,  auto-ongevallen, waterongevallen, ook de politie geeft uitleg over sporenonderzoeken bij rietenkapbranden of ongevallen.

Er worden ook trainingen gegeven met een RSTVcontainer die er speciaal voor gemaakt is om te oefenen in de rook en met vuur. Wij krijgen hier uitleg over door een externe instructeur.

In samenwerking met de Ehbo vereniging Kockengen worden ook grotere oefeningen gedaan. Waar zowel de Ehbo-ers als de brandweer oefenen met Lotusslachtoffers.

Vind u het interessant om eens een vrijdag avond mee te kijken bent u om 19:45 van harte welkom.